Att utvärdera en häst, del 1

Här under Nyheter på hemsidan tänkte jag också dela med mig av tankar, åsikter, träningstips och ge er lite mer insyn i min träningsfilosofi och hur jag tänker när jag tränar och undervisar.

En stor del av mitt arbete, speciellt nu när jag träffar många nya kunder, är att lära känna och utvärdera nya ekipage, både ryttaren och hästen. Vad menar jag då med att “utvärdera”? Och hur kan man göra för att utvärdera sin häst?


Jag har ett system som bottnar både i erfarenhet av att ha tränat många olika hästar, och också i det jag lärt mig på Hólar där vi regelbundet utvärderade både våra egna och andras hästar. Detta systemet kan jag använda både på de hästar som jag får i träning, egna hästar som jag tränat en längre tid och elevers hästar.

När ett nytt ekipage ska rida lektion för mig vill jag oftast att eleven rider hela det första passet själv, men sedan provar jag gärna hästen andra eller tredje passet. Detta för att det i huvudsak är ekipaget som jag ska instruera så därför kommer det först, men det kan vara ett bra komplement för mig att även känna hur hästen känns och inte bara se den.

När jag provar hästen har jag en checklista som jag går igenom:

  1. Start och stopp - hur fungerar drivningen och hur fungerar bromsen?

  2. Svänga och böja - hur svarar hästen på tygelhjälperna till sidan och är den stelare åt något håll?

  3. Samspel mellan hjälperna - kan hästen samla sig, öka och minska steglängd och hur är dess förståelse för samspelet mellan de olika hjälperna?

  4. Takt och form - hur är takten i hästens gångarter, hur är rörelsemönstret och hur bär hästen sig?

  5. Sidförande och övningar - kan hästen flytta sig för sidförande hjälper och kan den några övningar?

Detta var första delen av två om hur man utvärderar sin häst, i nästa del kommer jag gå igenom mer konkret hur jag gör när jag provar en häst och varför det är så praktiskt!

Blesa fra Søborghus

Kontakta mig gärna! 

 

0766-355 330 

info@bossfall.se

Godkänd för F-skatt 
Swishnummer: 123 026 94 07 

Bankgiro: 5017-8342

© 2020 by Bössfall Islandshästutbildning