Att utvärdera en häst, del 2

Här kommer del två (sista delen) av Att utvärdera en häst. Del ett kan du läsa här!


Nu vet vi vad man kan kolla på när man ska utvärdera en häst, men vad är fördelarna med utvärderingar på detta sättet? Och hur gör man?


Fördelarna med att utvärdera sin häst är att man på ett enkelt sätt ser vad som fungerar, vad man behöver jobba mer på och vad som är nästa steg i träningen. Det är vanligt att man tänker att en utvärdering är någonting som man gör först när man ska lära känna en häst, exempelvis när jag ska hålla lektion för ett nytt ekipage. Men att regelbundet utvärdera sin häst, även om man haft den länge, är ett enkelt sätt att se vad träningen man gör har för effekt, hur framstegen ser ut, om man är på väg i rätt riktning och vad man vill jobba med under nästa period.


Hur gör man när man ska utvärdera en häst då?

När jag precis suttit upp på en ny häst skrittar jag först iväg med lätt tygelkontakt och låter hästen “bekanta sig” med mig utan att jag ger den några särskilda hjälper en liten bit. Jag vill inte ställa krav direkt utan vill att hästen ska få en chans att vänja sig vid den nya ryttaren.

Sedan gör jag halt några gånger, provar att rida på några olika ridvägar och byter varv, provar att korta stegen i skritten och öka igen, och sedan rider jag fram i tölt eller trav och känner på hästen där. På ganska kort tid har jag då provat hur bromsen och drivningen fungerar (genom halterna och övergångarna till en annan gångart än skritt), hur hästen känns i sidorna och när man ska böja den (genom att rida olika ridvägar och i båda varven), hur samspelet mellan hjälperna fungerar (genom att ändra steglängden i skritten) och fått en bild av takten och formen när jag provat gångarterna.

Om det är aktuellt och i hästens utbildningsnivå kan jag sedan prova sidförande hjälper och ev. övningar, och har då skapat mig en bra bild av hur hästen fungerar och hur den svarar på ryttarens hjälper. Med den informationen kan jag komplettera min bild av hästen och ryttaren och förhoppningsvis kunna hjälpa dem ännu bättre!


Detta är också ett system som ni kan prova nästa gång ni rider! Checka av hur hästen svarar på drivningen och bromsen, hur lätt den är att böja åt de olika hållen osv. Ett riktigt bra sätt är att skriva ner upplevelsen av hästen och svaren på frågorna i checklistan, då kan man enkelt gå tillbaka och se utvecklingen ett tag senare vilket är väldigt motiverande!

Sóta frá Steinnesi på Hólar i vintras

Kontakta mig gärna! 

 

0766-355 330 

info@bossfall.se

Godkänd för F-skatt 
Swishnummer: 123 026 94 07 

Bankgiro: 5017-8342

© 2020 by Bössfall Islandshästutbildning